Velkommen til svimmel.net forum

Svimmel.net forum er et forum for patienter, pårørende og sundhedspersonale med interesse i svimmelhed og balance. På disse sider kan du læse om andres erfaringer eller bidrage med egne spørgsmål, erfaringer og viden omkring sygdomme i kroppens balancesystemer, svimmelhed og balance.

Hej. Jeg hedder Trine, er 27 år og har de sidste 10 været dagligt svimmel. Jeg har ikke nogen diagnose, men det er formentlig centralt betinget. ( noget med indre øre og hjerne ikke helt taler samme sprog). Jeg er sådan søsyg og har rigtig meget kvalme, jeg er meget synsafhængig og bliver derfor påvirket af stort set alt der bevæger sig i mine omgivelser. Jeg har prøvet en del forskellig genoptræning, det er ingen mirakel kur, men på den anden side er det, det eneste, der overhovedet har effekt på svimmelheden. Så jeg fortsætter trofast. Er der andre derude der kan kende noget af det jeg skriver, ville det være rigtig fedt at høre andres erfaringer i “kampen” om at få det bedre. Jeg vil også rigtig gerne dele ud af den erfaring jeg har. Jeg føler nemlig nogle gange om jeg mon er den eneste på hele kloden der skal have det sådan?? Håber at høre fra nogle derude?? Mvh Trine.

By: Trine Bruhn Jensen

En perilymfatisk fistel (PLF) er en patologisk forbindelse mellem det indre øre og mellemøret. Personer med PLF kan lide af en lang række symptomer som svimmelhed, overfølsomhed for lyd og lys, koncentrationsbesvær og balanceproblemer. Du kan læse mere om PLF ved at klikke her, eller skrive om dine egne erfaringer på disse sider.

www.netdoktor.dk har jeg fået følgende spørgsmål:

“Nu har jeg ikke lige kigget på dit site, da jeg har begrænset internet adgang
fra hvor jeg befinder mig pt., men er det ikke lidt de samme elementer du
bruger, som man bruger i synstræning? hånd/øje kordination, snurre-øvelser
o.lign.?”

Svar:
Det vestibulære system og det visuelle system er indbyrdes afhængige på flere måder. Det er primært den vestibulo-oculære refleks (VOR) som sørger for at vi er i stand til at se klart under bevægelse, samt hurtigt finde fokus på nye objekter. Når vi f.eks. går eller løber, bevæger hovedet sig i forhold til omgivelserne. Det vestibulære organ registrerer denne bevægelse og justerer gennem VOR øjnene i modsat retning af bevægelsen. Hvis det vestibulære system er ude af funktion, vil man således se omgivelserne “hoppende” og “rystede” ved den mindste bevægelse – lidt som en dårlig hjemmevideo, som er optaget uden billedstabilisering. Selv den lille bevægelse, som fremkaldes af kroppens puls kan gøre det problematisk f.eks. at læse!

Det vestibulære system er specielt fordi det vestibulære signal, i modsætning til alle andre sensoriske signaler i kroppen, bliver påvirket af andre signaler allerede i de primære vestibulære kerner i hjernestammen. Dette betyder at der hvor det “rene” vestibulære signal kommer ind i centralnervesystemet, moduleres det af bl.a. af det visuelle system, og det signal som sendes til højere centre i centralnervesystemet er således ”en blanding” af flere sensoriske signaler.  Ændring af visuelle signaler eller dysfunktion i det visuelle system har dermed direkte indflydelse på det vestibulære system.

Da de to systemer er indbyrdes afhængige vil der således være genoptræningstilgange for patienter med en vestibulær problematik som også kan være relevante for patienter med en problematik i det visuelle system og omvendt. Der er dog væsentlige forskelle:

Synstræning retter sig primært mod synsproblemer som fokusering, fiksation og konvergens. Disse funktioner er styret af visuelle bearbejdningscentre i centralnervesystemet, men forudsætter et velfungerende vestibulærsystem for at kunne arbejde optimalt.

Mange optometrister som tilbyder synstræning medtager også “balanceøvelser” i træningsprogrammet. Dette giver mening fordi de nye visuelle færdigheder, selvfølgelig også skal kunne udføres under komplekse motoriske forhold, hvor kroppens balancesystemer bliver udfordret.

Vestibulær genoptræning retter sig mod svimmelhed (vertigo og spatial orienteringsevne) og nedsat postural kontrol, som følge af vestibulær dysfunktion.

Det er bl.a. almindeligt blandt patienter med vestibulær dysfunktion, at lide af det man kalder “visuel vertigo”. Visuel vertigo skyldes at centralnervesystemet kompenserer for det fejlagtige vestibulære signal ved at vægte det visuelle signal i højere grad, for at orienterer sig og opretholde postural kontrol. Denne kompensationsmekanisme er ganske effektiv i stabile visuelle omgivelser,  men er uhensigtsmæssig når der er meget bevægelse eller komplekse lysforhold omkring personen, som f.eks. i supermarkeder o.lign. hvor personen vil opleve svimmelhed og ubalance. Kompensationsmekanismen fungerer selvfølgelig heller ikke når der ikke er visuel information til stede, f.eks. når man vasker hår.

Visuel vertigo kureres ikke ved at træne det visuelle system, men ved at “lære” centralnervesystemet at kunne vægte somatosensoriske signaler og tilbageværende vestibulære signaler hensigtsmæssigt afhængigt af konteksten.

Der er flere tilgange til vestibulær terapi, ligesom der er flere tilgange til synstræning. Min tilgang til vestibulær terapi er baseret på forskningsmæssigt efterprøvede metoder og egne erfaringer, som er systematiseret i forhold til undersøgelse og behandling. Vestibulær genoptræning skal sammensættes i forhold til objektive fund ved undersøgelsen og er dermed specifik for den enkelte patient.

Det vigtigste som patient er, at man opsøger den rigtige faggruppe afhængigt af om ens symptomer skyldes dysfunktion i det vestibulære eller visuelle system.

Mvh Kasper Søndergaard

 

 

 

Velkommen til svimmel.net forum.

Svimmel.net forum er et forum for patienter, pårørende og sundhedspersonale med interesse i svimmelhed og balance. På disse sider kan du læse eller bidrage med erfaringer og viden omkring sygdomme i kroppens balancesystemer.

I dette forum kan du blandt andet udveksle viden og erfaringer omkring  sygdomme i balanceorganet i det indre som f.eks. ”virus på balancenerven”, benign paroksysmal positionel svimmelhed (“øresten”), perilymfatisk fistil, Menieres sygdom og vestibulær migræne.

Svimmel.net forum er grundlagt og administreres af fysioterapeut Kasper Søndergaard, som har specialiseret sig i vestibulær diagnostik og behandling, Kasper Søndergaard administrerer også www.svimmel.net, hvor du kan finde yderligere information omkring svimmelhed og behandlingsmuligheder.

© 2012 svimmel.net forum Suffusion theme by Sayontan Sinha